Gebruik speciale koelvloeistof voor Japanse en Koreaanse automerken

Circa 20% van de nieuwe auto’s in Europa zijn van Japanse of Koreaanse afkomst. De meeste Japanse en Koreaanse autofabrikanten schrijven een speciale koelvloeistof voor. De samenstelling en werking van deze koelvloeistof is nadrukkelijk anders dan de andere koelvloeistoffen en mag dan ook niet in uw werkplaats ontbreken.

Samenvatting

 • Tegenwoordig zijn meer dan 7 verschillende door de autofabrikant dwingend voorgeschreven koelvloeistoffen in uw werkplaats noodzakelijk.
 • Het wagenpark in Europa bestaat voor ongeveer 20% uit Japanse en Koreaanse merken. Voor veel van deze auto’s (zowel huidige als oudere modellen) wordt een koelvloeistof voorgeschreven, die moet voldoen aan de zogenaamde “JIS K 2234-2006 Class 2” normering.
 • DeMPM 86000CLP koelvloeistof is een unieke, zogenaamde hybride koelvloeistof, die aan deze norm voldoet en deze zelfs overtreft.
 • DeMPM 86000ALP of MPM 86000CLP mag dan ook niet in uw werkplaats ontbreken.

MPM koelvloeistof en antivries speciaal voor de Japanse en Koreaanse automerken

Veel Japanse en Koreaanse autofabrikanten, zoals onder andere Honda, Toyota, Mitsubishi, Lexus, Mazda, Subaru en Suzuki, schrijven voor veel van hun modellen een speciale koelvloeistof voor. Deze koelvloeistof moet minimaal voldoen aan de Japanse Industrie Standaard “JIS K 2234-2006 Class 2”. Het gebruik van andere koelvloeistoffen kan leiden tot directe storing en schade aan het koelsysteem en indirect aan de motor. Door gebruik van verkeerde koelvloeistof vallen waterpompen vroegtijdig uit. Meer dan 60% van de waterpompstoringen zijn het gevolg van problemen met de afdichting door het gebruik van de verkeerde koelvloeistof. Wat ernstiger is (omdat het zich niet direct openbaart), is de corrosie- en aanslagvorming in de motor! Dit leidt tot dure reparaties en ontevreden klanten. Altijd de juiste koelvloeistof gebruiken en op tijd verversen, voorkomen deze problemen.

Japanse en Koreaanse autofabrikanten hanteren een eigen unieke opvatting over optimale bescherming en prestaties door koelvloeistof. In deze opvatting is het zeer belangrijk dat de koelvloeistof “past” (de compatibiliteit) bij de gebruikte materialen (meestal verschillende metalen en afdichtingsmaterialen) in het motorblok en het koelsysteem. Hierdoor wordt de beste bescherming bereikt tegen corrosie en lekkage.

MPM heeft twee perfecte producten, die ruimschoots voldoen aan de eisen van de Japanse en Koreaanse autofabrikanten voor koelvloeistof:

 • MPM 86000ALP serie
  (antivries; moet nog verdund worden)
 • MPM 86000CLP serie
  (Ready-to-use koelvloeistof; vorstbescherming tot -37° C)

Deze producten overtreffen zelfs de voorgeschreven standaardnorm “JIS K 2234-2006 Class 2” en de internationale ASTM D3306 en ASTM D6210 normering en zijn verkrijgbaar in 1, 5, 20, 60, 205 en 1000 liter verpakking.

Het speciale aan deze, op basis van ethyleenglycol, koelvloeistof is, dat het een hybride koelvloeistof is met gebruik van de Organische Additieven Technologie in combinatie met een fosfaat additieven pakket. Dit wordt ook wel aangeduid als P-OAT (Phosphated Organic Additive Technology) coolant. Waar vele Europese autofabrikanten een silicaat houdende koelvloeistof voorschrijven, (zoals bijvoorbeeld koelvloeistoffen met de G11, G12++ en G13 specificatie), verbieden de Japanse en Koreaanse autofabrikanten voor de meeste modellen het gebruik van silicaten. De nieuwe MPM 86000CLP koelvloeistof is dan ook vrij van silicaten en tevens vrij van andere belastende of gevaarlijke stoffen als nitrieten, boraten en aminen. Een bijkomend voordeel van de MPM 86000CLP koelvloeistof is, dat deze het koelsysteem inwendig zeer goed schoon houdt en zorgt voor een superieure warmteoverdracht wat het risico op oververhitting verlaagd. De MPM 86000CLP koelvloeistof is biologisch afbreekbaar maar, net als alle andere koelvloeistoffen op basis van ethyleenglycol, zeer schadelijk bij inslikken. Om risico door inslikken te voorkomen bevat de MPM 86000CLP een toevoeging (braakmiddel) ter bescherming tegen inslikken.

Tips voor in de werkplaats

 • Zorg dat uw monteurs bekend zijn met het feit dat de meeste Japanse en Koreaanse auto’s een speciale koelvloeistof vereisen.
 • De MPM 86000ALP en de MPM 86000CLP zijn deze speciale vloeistoffen. Deze voldoen aan de “JIS K 2234-2006 Class 2” norm.
  De MPM 86000ALP is een antivries die nog verdund moet worden.
  De MPM 86000CLP is een ‘ready-to-use” koelvloeistof, die tot -37° Celsius beschermt tegen bevriezen.
 • Koelvloeistof moet “geschikt zijn” voor de soort metalen (gietijzer, aluminium, magnesium etc) in het koelsysteem en motorblok anders treedt onherroepelijk corrosie en daarmee ernstige schade op.
 • Meng nooit verschillende koelvloeistoffen.
 • Koelvloeistof/antivries producten (ethyleenglycol basis) zijn zeer giftig! Bewaar deze altijd in de originele verpakking en nooit in een drinkwaterfles.
 • Kies altijd de koelvloeistof, die wordt voorgeschreven door de autofabrikant.
 • Op de website van MPM kunt u eenvoudig en snel zien welke koelvloeistof voor een specifieke auto wordt voorgeschreven.

Voor vragen:

Neem contact op met MPM Technical product Management.

Coolants Information MPM News OEM Newsletter
mpm_oem_newsletter_alp-clp_de · 716,64 KB
mpm_oem_newsletter_alp-clp_nl · 699,54 KB
mpm_oem_newsletter_alp-clp_el · 706,54 KB
mpm_oem_newsletter_alp-clp_en · 993,39 KB
mpm_oem_newsletter_alp-clp_fr · 717,92 KB

MPM Nieuws

Sluiten